Γενικές ερωτήσεις

Όταν υπάρχει πρόβλημα στην ταράτσα (υγρασία , βάψιμο, μερεμέτια) και πρέπει να διορθωθεί, οφείλουν όλα τα διαμερίσματα να συμμετέχουν στα έξοδα της επισκευής?

Η ταράτσα είναι κοινόχρηστος χώρος και θα πρέπει όλα τα διαμερίσματα να συμμετέχουν στα έξοδα με το ανάλογο ποσοστό που τους αναλογεί βάση των τετραγωνικών τους μέτρων. Εξαιρείται η περίπτωση όπου υπάρχει κανονισμός και ορίζει κάτι διαφορετικό.

Τι ισχύει με τις θέσεις στάθμευσης στην πυλωτή;

Η πιλοτή της πολυκατοικίας ακόμα και για παλαιές πολυκατοικίες είναι κοινόχρηστη και κοινόκτητη. Με πρόβλεψη στην οριζόντια ιδιοκτησία της οικοδομής η πυλωτή μπορεί να χωριστεί σε χώρους στάθμευσης οι οποίοι να δοθούν για αποκλειστική χρήση σε συγκεκριμένους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων. Όμως ακόμα και στην περίπτωση αυτή, ένας ιδιοκτήτης δεν μπορεί να μισθώσει ή να πωλήσει την χρήση της θέση σε κάποιον που δεν έχει ιδιοκτησία στην ίδια πολυκατοικία.

Σε περίπτωση πού η χρήση των χώρων στάθμευσης δεν καθορίζεται στην οριζόντια ιδιοκτησία αυτή μπορεί να καθοριστεί με συμφωνία όλων των συνιδιοκτητών.

Οι θέσεις στάθμευσης στην πιλοτή και γενικά στους ανοικτούς χώρους μιας πολυκατοικίας δεν μπορούν να περιτοιχισθούν ούτε να χρησιμοποιηθούν για χρήση άλλη από την προβλεπόμενη.
Οι κλειστοί χώροι στάθμευσης στα ισόγεια, υπόγεια ή άλλου, εφόσον προβλέπονται από την οικοδομική άδεια, αποτελούν χωριστές ιδιοκτησίες και άρα δεν ισχύουν τα παραπάνω.

Με ποιο τρόπο ορίζεται κάποιος διαχειριστής?

Η συνέλευση των συνιδιοκτητών της πολυκατοικίας (αν δεν υπάρχει πρόβλεψη στον κανονισμό), μπορεί να ορίσει διαχειριστή, είτε με παμψηφία  είτε με πλειοψηφία.

Ποιες ορίζονται ώρες κοινής ησυχίας?

1 Απριλίου έως 30 Σεπτεμβρίου:
15:00 έως 17:30 και από 23:00. έως 07:00.

1 Οκτωβρίου έως 31 Μαρτίου:
15:30 έως 17:30 και από 22:00 έως 07:30.